04 583 41 50 / 041 758 671 info@poldestrazisar.si

Kdaj?

22. in 23. oktober 2023, od 7. do 15. ure

Zabojnik bo postavljen pred šolo.

Papir naj bo povezan z vrvjo. V zabojnik sodijo papir, revije in reklame (NE KARTON).

V oktobru organiziramo akcijo zbiranja odpadnega papirja. Papir lahko začnete zbirati že danes – doma. Na naši osnovni šoli imamo dolgo tradicijo zbiranja starega papirja. Izkupiček uporabimo za šolski sklad. Papir zbiramo dvakrat letno, v jesenski in spomladanski akciji.

Ali ste vedeli?
Papir se lahko reciklira kar sedemkrat, zato lahko rečemo, da ima sedem življenj. Za eno tono papirja moramo posekati kar 24 dreves. Z izdelavo ene tone papirja iz recikliranega papirja ohranimo 17 dreves.
Recikliran papir je do okolja dokazano bolj prijazen kot nov papir (vir: CEPI). Pri recikliranju se porabi manj surovin (lesa in vode), energije, manj oziroma skoraj nič kemikalij, bistveno pa se zmanjšajo izpusti CO2 v ozračje. Z ločenim oddajanjem starega papirja, pozitivno vplivamo na naravo.

Eno drevo lahko prečisti 25 kilogramov onesnaženega zraka v enem letu. Z recikliranjem starega papirja zmanjšujemo sečnjo gozdov, ohranjamo naravne vire, varčujemo z energijo, zmanjšamo porabo vode in
izpuste toplogrednih plinov v ozračje.

Kaj je recikliranje?
To je proces, v katerem odpadke predelamo in jih ponovno uporabimo.

Kaj lahko izdelamo iz recikliranega papirja?
Iz odpadnega papirja lahko izdelamo kuverte, časopise, knjige, zvezke, škatle, robčke, prtičke, papirnate brisače, škatle za jajca, itd.

POMEMBNO
Da bo tehtanje papirja teklo nemoteno, smo oblikovali priporočila, ki lahko olajšajo delo in skrajšajo morebitne čakalne vrste:
Papir je lahko v škatlah, vendar ne v prevelikih, zato da jih lahko ena oseba dvigne na tehtnico.
Papir je lahko v zavojih, ki so zavezani z vrvico.

NEUSTREZNA EMBALAŽA:
plastične vreče, leseni zabojčki.

 

(Skupno 21 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost