04 583 41 50 / 041 758 671 info@poldestrazisar.si

Sadje in zelenjava predstavljata pomembno skupino živil v uravnoteženem jedilniku. Vsebujeta visok delež vode, prehranskih vlaknin in drugih zaščitnih snovi (vitamine in minerale), ki pomembno vplivajo na naše zdravje.

Šolska shema je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave (nekatere šole tudi  mleka in mlečnih izdelkov). Obvezni spremljevalni izobraževalni ukrepi povezujejo otroke s kmetijstvom in spodbujajo zdravo prehranjevanje.

Ker se na šoli zavedamo pomembnosti uživanja sadja in zelenjave, je letos tudi naša šola vključena v ta ukrep. 

Šolsko shemo smo na šoli pričeli izvajati v mesecu septembru. Vsem učencem bomo sadje in zelenjavo ponudili dodatno poleg redne šolske prehrane. Obrok bo financiran s strani države ter sredstev iz EU, kar pomeni, da bo za učence brezplačen.

Pri razdeljevanju bomo dali prednost svežemu sadju in zelenjavi. Razdelitve bomo izvajali enkrat tedensko, učenci bodo dobili skrbno pripravljeno sadje in zelenjavo po razredih in jo bodo lahko pojedli tisti dan pri malici. 

Izvajali bomo tudi dodatne dejavnosti, kjer bomo učence seznanjali s pomenom uživanja svežega sadja in zelenjave za zdrav in uravnotežen razvoj. Učenci 4., 6. in 8. razreda bodo izpolnili tudi anketo, s katero NIJZ želi spremljati spremembe stališč, znanj, prepričanj in vedenja učencev glede uživanja sadja in zelenjave (tudi mleka in mlečnih izdelkov). 

Več o projektu si lahko preberete na spletni strani https://www.gov.si/zbirke/storitve/izvajanje-solske-sheme/

 

Koordinatorka projekta: Veronika Repinc Bajrič

Ravnateljica: Aleksandra Valančič

(Skupno 238 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost